CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Wednesday, July 29, 2020

Tahan mata..

Sebab menahan mata, gitulah. 

Udah jatuh dekat depan opis mak masa ikut mak kerja pagi tadi. Jalan sambil pegang talipon plus dah ngantuk takleh bawak bincang.

Nangis sikit, masuk carseat, lena. Allahu anak!

Dok la Aunty Syahirah dengan Aunty Shahida sekali abang Aiman dia bagi kata kata semangat masa nangis lepas jatuh tu. Berjaya juga. Nangis sekejap je walaupun mak tau memang dia tengah sakit sangat.

Sampai rumah, terjaga sekejap lalu merengek. Sakit gamaknya. Takdan mandi, mak tukar baju segala dan lap lap badan dia dengan kain basah. Sambungla tidur semula lepas segar sikit.



Ini, ada la juga merengek sikit kalau teringat sakit tu. Kalau tak, siap berjoget lagu Blackpink pakej lompat sana sini.

Tapi itulah. Mak nak kagum beria karang orang kata puji anak sendiri. Tapi yang tahu si penama Aisyah Maritza ni macamana, tahulah. Kental dia, mak rasa mak pun kalah.

Mungkin betullah pepatah jawa kata,  strong women raising strong girls.

Doa mak selalu, begitulah. Lain lain, mak sama juga macam mak mak yang lain. 😉

Selamat beristirehat semua. 

#AisyahMaritza #AMjourney #2y1m

Sunday, April 19, 2020

By Nadea Ramly : Testing #1

Percubaan pertama flatlay dari kelas PERCUMA. 


Berpeluh juga ketiak dibuatnya.

#byNadeaRamly

Rumah Manis Rumah : Hanging shelves

Satu part, selesai.

Tambah hanging shelf kat dapur, beli kat Tesco, RM39.90 satu kalau tak silap. 

Lega botol botol mak dah diletakkan di tempatnya. 

Tenkiu somi. Tenkiu Paklong Saifull bantu apak. 

Rumah kecil bahagianya besar. ❤️



#PerintahKawalanPergerakan #rumahmanisrumah

Thursday, April 16, 2020

Popsicle homemade

Popsicle buah naga katanya. 

Saja cuba sambil sambil kemas dapur siang tadi. Buah naga jiran beri sekali buah mangga.

Buah potong dadu, masuk dalam acuan dan letak fresh milk. Nak manis letak susu pekat sikit. Yang begini sudah manis manis buah. 🤭

Letak dalam peti ais. Biar beberapa jam sampai elok keras dan makan. Jadilah untuk kau makan anak beranak. 



Alhamdulilah. Dapat rendang ayam petang tadi. Jiran juga yang bagi. Allahuakbar. Seronok betul jiran baik baik ni. ❤️❤️

Nota : acuan ni lama dah beli. Tak guna guna sebab peti ais dulu tak muat. Hahahaha. 

#makmasak

Saturday, April 11, 2020

Sagu hijau oren..

Mak buat hari khamis itu hari. Saja nampak sagu tersengih sengih kat dapur kan. Jadi buat saja lah. Bahan semua ada.

Pewarna pun ada Warna oren dengan hijau je. Kahkahkah. 



Harini jiran bagi lagi makanan. Ayam panggang macam ayam percik tu. Meratah lagi mak.

Ya ampun. Makan saja kerja aku. Saje je jiran jiran mak ni tau. Nak suruh mak gemok lah tu. Hahha..

Terima kasih la Kome. Huu. 

#makmasak

Rumah Manis Rumah : Kita tukar lagi..

Itulah mak. Cepat nau bosan nya. Tapi Warna kelabu tatap menjadi poojaaan.

Kahkahkah.


Terima kasih apak melayan mak mengecat tak sudah sudah. 😁😁😁

Nanti bosan, kita tukar lagi. Okbai.

Rumah kecil bahagianya besar. ❤️

#rumahmanisrumah #residen1 #BBSAP #makbebel

Sunday, February 9, 2020

Pancake paling sedap abad ini!

Mak rasa ini pancake paling sedap mak pernah buat seumur hidup. Serius!

Mak pinjam resipi Tuan Khairul #superdaddy lagi. Dan ini bahan bahannya.

1 cawan tepung gandum
1 cawan susu segar
1 sudu besar gula
1 sudu kecil garam
1 sudu kecil esen vanila
1 sudu kecil baking powder
1 biji telur
1 sudu setengah butter dicairkan

Campur semua bahan. Kacau pakai tangan boleh, nak blend bagi halus pun boleh. Ikut kau rajin ke malas. Mak malas, so mak kacau lima minit pakai tangan.

Panas kan non-stick pan, masak sampai buih buih kecil keluar sebelum kau telangkupkan kat belah satu lagi. Agak agak dah masak, angkat dan hidang.


Sukatan atas ni untuk dua orang makan. Dapat lapan keping. Nak banyak kau orang tambah je sukatannya.

Sesuai dihidang untuk minum pagi atau petang. Selamat mencuba! 😉

#makmasak #nadearamly 

Saturday, February 8, 2020

Puding triffle

Plan nak bawak dadih atau buah buahan potluck semalam, sekali rasa malas pulak. Niat hati memang nak sesuatu yang di masak sendiri. So mak pun Google la resipi puding.

Dan mak jumpa resipi puding triffle ni. Tengahari time rehat tu mak keluar kejap beli bahan bahan.

Resipi mak ikut Rasapop punya. Swiss roll cake dipotong dan disusun dalam bekas. Satu tin buah buahan campuran ditos air nya. Airnya jangan di buang. 

Layer pertama mak guna susu cair, tepung kastard, setengah cawan gula dan air. Masak atas api sampai likat.

Tuang atas kek yang dah susun dalam bekas tadi. Oh sebelum tu basahkan sikit kek tu bagi lembap dengan air buah buahan yang dimasak dengan serbuk agar agar dan air.

Lepas dah tuang layer pertama, letak buah buahan yang dah tapis tadi. Biar sejuk sekejap then baru masuk layer kedua iaitu air buah-buahan yang di masak dengan agar agar tadi.

Masuk dalam peti ais dan biar sejuk. Boleh makan dengan gembiranya. Hohoo.

Mak dapat buat untuk taska Aisyah sekali. Alhamdulilah cukup bahan nya.

Dak opis kata pun sedap. Bukan amik hati ye. Realiti. Kahkahkah. Rasa macam eskrem katanya. Ouch!

Okeh. Gambar pertama tu sebab mak terlangkupkan dia. Gambar kedua sebelum ditelangkupkan. Dan gambar ketiga nampak lebih menarik kan. Kahkahkah.




First time buat ni. Tu debo semacam. Okbai.

#makmasak #nadearamly 

Wednesday, January 15, 2020

Alhamdulilah Aisyah Maritza masih di CRS nya!

15.01.2020, 6.15 petang.

Mak bawa kereta dengan kelajuan biasa, 60-70km/j balik kerja tadi. Laluan biasa mak ialah melalui jalan Simpang Lima.

Aisyah Maritza seperti biasa, berada di dalam CRS nya, buckled dan gembira menonton kartun muzikalnya dari tab.

Semasa menghampiri selekoh L (selekoh tu memang bentuk L) mak nampak ada seekor anjing hitam di tepi jalan sedang menjilat bulunya. Tidak mempedulikan sebuah motor dan dua buah kereta yang awal melintasinya namun tiba tiba menukar niat ingin melintas jalan dikala mak semakin menghampirinya.

Dan ia betul betul melintas!

Kusss semangat! 

Mak brake mengejut dan menjerit. Mujur masa itu mak dah perlahan kan kelajuan ke 40km/j. 

Mak toleh Aisyah Maritza dibelakang, dan dia masih berada elok di CRS nya, memegang tab kartunnya namun memandang mak dengan penuh tanda tanya.

What happen mak, what happen. Gitu la soalannya kalau dia dah boleh cakap gamaknya. Allahu!

Mak teruskan perjalanan dengan perasaan yang masih terkejut (dan sumpah seranah of course). Sampai rumah, mak keluarkan Aisyah Maritza dari CRS, mak cek dan belek badan dia. Alhamdulilah tak ada apa yang nampak mencurigakan. 

Bahu mak sedikit sakit dek rentapan seat belt masa mak brake mengejut tadi. Tapi tak apa. Asalkan anak selamat, syukur banyak dah.

Benda yang kita tak jangka pun boleh jadi. Sedangkan itu laluan mak hari hari pergi dan balik kerja.

Mak tak boleh imagine kalau Aisyah Maritza tak duduk dalam CRS dan buckled sebetulnya. Sedangkan mak yang pakai seat belt pun rasa nak tercampak kedepan. 😭😭😭

Nauzubillah minzalik. Mintak dijauhkan dari perkara perkara tak baik. 

Ini, mak anggap peringatan dari Tuhan. Mak agak culas pakai seatbelt sebelum ini tapi hari ini nasib mak agak baik. Aisyah pula mak kembali letak dibelakang, bukan di seat sebelah pemandu yang ada airbag macam selalu. 

Mak taknak tulis banyak pun tapi terpaksa tulis juga. Atas jalan, apa apa boleh jadi. Tuhan suruh kita usaha sebelum tawakal. Jadi, usaha letak anak dalam CRS, buckled up dan makbapak pun kena pakai seatbelt. Termasuk penumpang belakang.

Benda dah jadi kat mak, mak taknak jadi kat orang lain. Kalau kau anggap apa mak tulis ni sampah, terpulang. Sebab bukan kau orang yang rasa fobia nak tercampak kedepan. Bukan anak kau orang yang ada dalam kereta mak tadi. Itu semua mak dengan Aisyah yang laluinya.

Serius tak best gais. Tak best! 


Nota : Basuh kaki dan kasut lepas berkebun, buat hilangkan sikit fobia mak katanya.

#AisyahMaritza #AMjourney #1y7m

Sunday, January 12, 2020

Kek cawan coklat..

Beria mak kau Aisyah Maritza buat kek dalam cawan konon. Untuk breakfast katanya. Tapi dah nama takde seni bake mem bake, kek cawan senang pun tak jadi.

Dah macam apam jadinya. Kahkahkah.



Mak memang ikut betul betul kat plastik tu cara buat nya. Mungkin mak pergi letak dalam papercup tu sedangkan kena letak dalam cawan tahan haba. Mungkin juga sebab mak pergi tambah masa lagi setengah minit sebab nampak macam tak masak.

Apa pun mekaseh la anak makan kek apam coklat mak yang pejal ni. Cup kedua nampak sangat taknak makan dah. Kahkahkah.

Ini la salah satu sebab kenapa mak tak buat kek. Kompom tak jadi. Baik aku masak lauk. Campak campak pun jadi jugak.

Ah. Frust!

Nota : beli kat kedai ECO ni. Takde la ralat tak jadi pun kan. Kahkahkah.

#makmasak #makbebel

Saturday, January 11, 2020

Tidur sejam sajaaaa. Aaa.

Harini mak rasa hari yang agak sukar. Aisyah Maritza tidur tak sampai satu jam!


Mana cukup nak sapu, mop lantai, cuci bilik air, lap kipas, masak bagai semua. Allahu!

Jadilah mak tarzan sekejap sambil tak habis habis mengekor mak kesana kemari.

Kerja kerja rumah itu mak ada masa hujung minggu begini saja gais. Jangan cakap suruh biar, tak apa, nanti buat, takpayah buat pun tak apa. Sebab mak belum cukup redho nak biar semuanya begitu.

Jadi apa yang mak dapat buat harini?

✔️ Masak
 Sarapan mak buat nasi aruk. Nasi, telur, garam. Goreng sekali. Siap!

Lunch mak masak nasik dan buat siakap stim. Panaskan sup suhun dan kentang.

Malam, mak buat puding jagung kastard untuk makan esok. Dinner, nasi lemak BangBil. Beli.

✔️ Sapu lantai
Mak berjaya sapu satu rumah. Termasuk kat bahagian garaj.

✔️ Mop lantai.
Pun satu rumah kecuali bilik ketiga. Sebab buat stor.

✔️ Lap grill.
Sempat lap grill sliding door saja. Tingkap, haremmm tak sempat sebab diva dah bangun.

✔️ Basuh dan jemur kain.

Yang mak tak dapat buat?
❌ Cuci bilik air
❌ Cuci kipas
❌ Cuci cadar dan sarung bantal
❌ Lipat kain empat bakul. 👻

Yang last tu dah berapa minggu pospon. Harap esok mak gigih la melipat sambil sorting baju diva yang dah mengecik. 😄

Dah boleh fikir to-do-list untuk esok pula. Kerja rumah memang takkan habis kan?

Good night all.

Nota : Menumpang berehat sebentar lepas makan ikan siakap yang digaul dengan nasi.


#AisyahMaritza #makbebel

Friday, January 10, 2020

Berak pula!

Pagi tadi mujur mak tak lambat masuk opis. Mak dah siap semua, dia berak pulak. 🤦‍♀️

Mak memang sejenis anak dah berak tu terus je la mandikan. Laju laju siapkan Aisyah, laju laju juga pecut atas jalan. Dia elok lena dalam CRS. Pahtu tau pula dah sampai school. Celik mata nampak Ibu.

Ini macam biasa lah. Dah makan. Dah bersiram. Masa untuk menyepah kan barang lah.


Cuma hangin pulak mak asyik nak mengekor saja. Pantang angkat bontot. Dia pun ikut. Pantang mak hilang dari mata, carik sampai ada.  Pantang mak turun katil dia pun bangun laju laju. Wargggh. Separation anxiety is back!

Moga mak tak jadi tarzan hujung minggu ni. Bai.

#AisyahMaritza #AMjourney #1y7m

Thursday, January 9, 2020

Waiver dalam polisi insurans.

Disclaimer : Mak bukan ejen insurans.

Tak ada ibubapa nak anak sakit. Tak ada Ibubapa nak anak tak sihat. Ini, plan untuk diva, InsyaAllah selagi mak masih hidup, untuk dia.

Tahun lepas tiga kali masuk hospital. Macam mak pernah kata dulu, ini ujian mak. So yang belum teruji anak belum pernah tak sihat, alhamdulilah.

Terpanggil nak bertanya pada ejen terbaik mak setakat ini Tuan Azzam Fadhli Roslan waiver untuk polisi diva. Alhamdulilah, ada.


Contohlah sekiranya berlaku apa apa pada pencarum (kita tak minta ya) samaada meninggal dunia ke, hilang upaya atau sakit kritikal, pencarum tak perlu bayar sebab caruman waiver ini cover sampai umur anak 25 tahun. 

So kawan kawan mak yang amik insurans tu, cek balik dengan ejen korang ada tak termasuk waiver caruman dalam polisi korang dan anak korang. Nak baca buku polisi mana dan ye dak. 😂😂😂

Terima kasih ejen insurans Zurich Takaful mak untuk serbis yang terbaik setakat ini. Dan sabar melayan soalan soalan mak. Kihkihkih. 

Claim Aisyah Maritza selamat kredit ke akaun mak dan nampaknya ke tabung SSPN-i dia la gamaknya.



Semak dengan ejen insurans masing masing ya. 😉

#nadearamly #makbebel #zurichtakaful

Wednesday, January 8, 2020

Hari ke-lapan tahun dua puluh dua puluh..

Dah lapan hari di tahun 2020, masih ada yang

1. Mencangkung di jamban duduk pakej tak flush harta karun.

2. Taktahu macamana nak bagi signal sama ada masa membelok atau sepanjang jalan sampai ke rumah.

3. Menunggu tak ambil nombor giliran dan lepas tu komplen servis teruk.

4. Potong barisan. Tak kisah la masa bawa kereta atau nak buat pembayaran.

5. Daannn the worst thing mak jumpa hari ini ialah.. Sepah sepahkan barang lepas memilih tapi tak beli pun. Dasar sampah. Eh! 

Oh Malaysia ku!

#nadearamly #makbebel

Ikan masin pembuka selera. Pheww.

Pembuka selera berbuka tadi. Alhamdulilah.

Balik kerja tenggek nasik, ketung ketang ketung ketang, siap! Kurma daging tak pandang dah.

Depa dok cerita pasal ikan masin kat opis tadi. Terus up jadi. Sanggup cari ikan masin tu. Kahkahkah.


#makmasak